ГЕНЕРАЛНО ПОЧЕТНО КОНСУЛСТВО
НА РЕПУБЛИКА ФИЛИПИНИ
В БЪЛГАРИЯ

Обща информация за Филипините

Обща информация за Филипините

РЕПУБЛИКА ФИЛИПИНИ 

Филипините са страна, известна със своята живописна красота и дружелюбен народ. Безкрайни плажове с бял пясък, буйна зеленина сред зашеметяваща природа, свежа и вкусна храна – има толкова много за откриване!

Полезна информация за Вашето посещение:

Република Филипини е държава в Източна Азия, съставена от над 7000 острова. Филипините получават името си от Филип II, крал на Испания по време на испанската колонизация на островите през 16 век.

КЛИМАТ

Най-подходящо е да посетите Филипините между януари и май. Времето от ноември до февруари е хладно, докато от март до май е горещо и сухо. От юни до октомври е дъждовно, като между юли и септември често има тайфуни. Средна температура: 25°C; средна влажност на въздуха: 77%. Надежден източник за актуална информация за времето е Филипинската администрация за атмосферни, геофизични и астрономически услуги (PAGASA).

ЕЗИЦИ

Във Филипините има два официални езика – филипински и английски. Филипинският, базиран на тагалог, е националният език. Английският също се използва и разбира навсякъде. Има също осем (8) основни езика, говорени от мнозинството от филипинците: тагалог, себуано, илокано, хилигайнон или илонго, бикол, варай, капампанган и пангасинан и повече от 111 говорими диалекта, поради подразделенията на основните регионални и културни групи.

ВАЛУТА 

Филипинското песо (знак: ₱; код: PHP) е официалната валута в страната. 100 сентаво или сентимо съставляват 1 песо. В момента се равнява приблизително на 0,018 EUR. Във Филипините можете да обменяте валута във вашия хотел, повечето големи универсални магазини, банки и оторизирани магазини за смяна на пари. Обмяната на пари навсякъде другаде е незаконна и законите се прилагат стриктно. Повечето големи магазини, ресторанти, хотели и курорти приемат основните кредитни карти, включително American Express, Visas и MasterCard.

ЧАСОВА ЗОНА

Местното време във Филипините е GMT +8 часа. Страната има само една часова зона – филипинско време (PHT), което е с 8 часа напред от координираното универсално време (UTC).

РАБОТНО ВРЕМЕ ЗА БИЗНЕСА 

Повечето фирми са отворени от 8:00 до 17:00 часа от понеделник до петък и от 8:00 до обяд в събота. Банките са отворени от 9:00 до 15:00 часа от понеделник до петък. Ще трябва да покажете паспорта си за идентификация по време на банкови транзакции. Пощенските станции са отворени от 9:00 до 17:00 часа само през делничните дни. Печати за пощенски картички често се предлагат от консиержа в повечето големи хотели. Филипините използват пощенски кодове, включвайте ги в адресирането на местната поща.

НАРОД И РЕЛИГИЯ 

Филипините имат население от 108 милиона към март 2019 г. Филипинците са основно от малайски произход със смесица от китайска, американска, испанска и арабска кръв. Дългата история на западното колониално управление във Филипините и честите посещения на търговци от различни страни през вековете са помогнали за създаването на народ с уникална смесица от Изтока и Запад, както на външен вид, така и на култура. Филипинците са приятелски настроени, весели и гостоприемни, те ценят своите семейства и приятели и са много набожни. Християнството е въведено още през 16-ти век с идването на Фердинанд Магелан през 1521 г. Протестантството е въведено от първите презвитериански и методистки мисионери, които пристигат с американските войници през 1899 г. В момента най-малко 83% от общото население принадлежи към римската католическа църква. Ислямът е въведен през 14-ти век малко след разширяването на арабските търговски начинания в Югоизточна Азия. Днес има ограничено разпространение в южния район на страната. Две филипински независими църкви са организирани в началото на века и са известни и днес. Това са Aglipay (Филипинската независима църква) и Iglesia ni Kristo (Църквата на Христос), основани съответно през 1902 и 1914 г. Наскоро Aglipay подписаха договор с Англиканската църква. Iglesia ni Kristo е нараснала значително в наши дни. Църквите на Iglesia ni Kristo, със своята уникална извисяваща се архитектура, са открояващи се забележителности в почти всички важни и големи градове и столици на провинциите.

 

Популярни туристически дестинации​

Боракай

_____________
От птичи поглед Боракай изглежда като зелена
пеперуда, която е разперила криле над синия блестящо море. Този малък остров в центъра на Филипинския архипелаг е разположен в северозападната част на остров Панай.  Condé Nast Traveler определи Белия плаж в Боракай като втория най-добър в света.

Бохол

_____________
Бохол е една от най-прекрасните провинции в региона Висаяс. На Основният остров и 61 по-малки острова съставляват този очарователен архипелаг. Град Тагбиларан, столицата на провинцията, е разположен на югозападното крайбрежие.

Себу

_____________
Остров Себу в средата на региона Висаяс
е един от културните и икономическите центрове във Филипините и се простира на 200 км дължина и до 40 километра. В град Себу животът кипи, най-старият град в страната, който е наричан "Малкият Сингапур".

Негрос

_____________
Величествени вулканични пейзажи, тропически планини дъждовни гори, вълшебни крайбрежни райони, богато на видове гмуркане и изобилие от захарна тръстика - това е Негрос! Островът принадлежи към региона Западен Висаяс
и е разделен на две провинции.

Манила

_____________
Манила е един от най-разнообразните градове в Азия. Още преди пристигането на испанците през 16. век е бил известен като Майнилад, кръстен на мангрово растение с бели цветове. През 1571 г. става столица на Филипините. През 1975 г. 17 градове са обединени, за да се създаде метрополията Манила.

Северен Лусон

_____________

В Централните Кордилери на Северен Лусон небето и земята изглеждат вълнуващо близки. Планини, покрити с борови гори и пищни облачни гори, стърчат величествено нагоре към небесната шир. Екзотичните оризови тераси също се издигат нагоре към небето, за да не останат по-назад.

Запознай се и изживей красотата и екзотиката на Филипините

Във Филипините Ви очаква още забавление

Красивата природа на Филипините

Кухнята на Филипините

Анак

Уникалната флора и фауна на Филипините

Филипините имат богата и разнообразна флора, която има близки ботанически връзки с Индонезия и континентална Югоизточна Азия. Горите покриват почти половината от земната площ и обикновено са тропически, като доминиращото семейство, Dipterocarpaceae, представлява 75% от насажденията. В горите също се наблюдават епифити и лиани. Има и немалко открити изкуствени пасища с височина до 2,4 м и повечето съдържат треви от тропически савани, които са нехранителни и трудни за изкореняване. Разнообразната флора включва 8000 вида цъфтящи растения, 1000 вида папрати и 800 вида орхидеи.

Видове бозайници

Обикновените бозайници включват дива свиня, елен, див карабао, маймуна, цивета и различни гризачи. Филипините имат един от най-високите нива на ендемизъм на бозайниците в света, с повече от 100 ендемични вида бозайници от 167 идентифицирани вида бозайници. Един такъв вид е тамарау или воден бивол джудже, който може да се намери само на остров Миндоро и също така е най-големият ендемичен бозайник в страната. Някога повече от 10 000 на брой, видът е критично застрашен, като сега са останали по-малко от 300 живи индивида. Други ендемични бозайници включват филипинското брадавичесто прасе, висайският петнист елен, плодояден прилеп в Негрос и палаванския бинтуронг. Филипините са дом на най-големия прилеп в света, плодояден прилеп със златна глава, както и на най-малкия примат в света, филипинския дългопет.

Видове птици

Има около 196 гнездящи вида птици, сред по-многобройните са мегаподите (пуйки), пъдпъдъци, джунгли, фазан паун, гълъби, гургулици папагал и птица носорог. Повече от 180 вида или 35% от птиците във Филипините са ендемични. Най-известният е може би филипинският орел маймунояд, който еволюира до алфа хищник на джунглата, хранейки се с лемури, цивети, макаци, влечуги и други птици. Тази птица, един от най-големите орли в света, е критично застрашена, с популация от по-малко 700 индивида. Други ендемични птици включват гълъба Gallicolumba keayi -„кървящото сърце на Негрос“, врабчоподобни цветарки в Себу, филипински чухал и лузонската птица носорог.

Видове влечуги и земноводни

Влечугите са 190 вида; има крокодили, а по-големите змии включват питона и няколко разновидности на кобрата. Филипините имат 67% ендемизъм за влечугите и невероятните 85% ендемизъм за земноводни. Страната е дом на 10 вида ендемични летящи гущери, които се плъзгат от дърво на дърво с помощта на кожата, опъната между ребрата им. Той също така е дом на критично застрашения филипински крокодил, от който има популация от по-малко от 100 останали индивида. Страната е дом на най-големия гущер с платно, наречен така заради изпъкналия хребет, който се издига по гръбнака на мъжките екземпляри. Земноводните включват веслокрака жаба и плоскоглава жаба.

Видове насекоми

Около 70% от 21 000 регистрирани вида насекоми във Филипините се считат за ендемични. Сред насекомите са около 300 вида пеперуди, включително червената лястовича опашка, обикновената мим пеперуда, голямата пеперуда синя луна, аленият мормон и сребърната пеперуда. Има много ярко оцветени насекоми, като куполовидна цикада и бронзовка. Филипините също са дом на няколко вида ендемични пръчковидни насекоми

Гмуркане във Филипините

Подводното царство на Филипините е едно от най-богатите и разнообразни в света – сложна система от многобройни микросреди, които са дом на огромен брой видове. Изобилието от подводни среди означава, че можете да изберете да се гмуркате на всяка дълбочина, на която се чувствате комфортно, и всеки път да виждате разнообразни морски обитатели. Това може да означава леко плаване покрай плитка коралова градина или екстремно спускане в открити води с редовни наблюдения на големи пелагични същества – акули, делфини, манта и баракуда. В много утвърдени водолазни райони можете да направите и двете в един и същи ден, като десетки възможности за гмуркане са толкова добри, колкото и на прага на дома Ви. Гмуркането във Филипините е възможно през цялата година, като температурата на водата на повърхността е в диапазона 25-28°С, а най-топло е от февруари до юни. При по-дълбоки гмуркания температурите могат да паднат до 22°С заради нахлуването на по-дълбока и по-хладна вода, така че мокрият костюм е от съществено значение. По време на сезона на тайфуните бъдете готови плановете Ви да бъдат нарушени, ако се разрази голяма буря и лодките не могат да плават. Видимостта зависи от температурата на водата, силата на течението и посоката на вятъра, но като цяло се намира в диапазона 10-30 м, толкова добър, колкото навсякъде по света. 

Contact Detail

1421 София, ул. “Червена стена” № 46

consuloffice@technologica.com

+359 888 799 319

© 2022 Created by Javery.